Vitamine D beschermt tegen Covid19

Helaas staat het niet in de kranten en is het nog geen deel van het advies van het Ministerie van Volksgezondheid: vitamine D beschermt tegen de ergste gevolgen van Covid19. Wie een vitamine D supplement neemt, halveert zijn kans om aan Covid19 te sterven (52% lager) en voorkomt dat het zo erg raakt dat hij op de intensive care belandt (72% lager). Dit stond reeds in september 2022 vast. Dat blijkt uit een medische wetenschappelijke studie die vandaag verschenen is (3 februari 2023).

Het is opmerkelijk dat wetenschappelijke artikelen die informatie aandragen op grond waarvan vraagtekens gesteld moeten worden bij de Covid19 strategie van Westerse landen (dure maatregelen met een relatief hoog of onbekend risico) niet uit landen als Nederland of Engeland komen, maar dikwijls door wetenschappers uit Zuid-Europa of India geschreven zijn. Landen als Engeland en Amerika hebben deze informatie ook, beschikken over dezelfde databasissen, maar zwijgen.

Bijzonderheden: Varikasuvu SR, Thangappazham B, Vykunta A, Duggina P, Manne M, Raj H, Aloori S. COVID-19 and vitamin D (Co-VIVID study): a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Expert Rev Anti Infect Ther. 2022 Jun;20(6):907-913. doi: 10.1080/14787210.2022.2035217. Epub 2022 Feb 3. PMID: 35086394; PMCID: PMC8862170.

Hoewel de studie oproept tot nader onderzoek en de gebruikelijke caveats betracht, is het overduidelijk dat het gebruik van vitamine D beschermt tegen ziekenhuisopname en sterven aan Covid19. In dit licht is het ethisch laakbaar dat de bevolking hiervan niet op de hoogte gesteld wordt en dat met name ouderen in verzorgingstehuizen geen vitamine D -supplementatie ontvingen/ontvangen, aldus dr. John Campbell. Ouderen hebben dikwijls een groot vitamine D tekort vanwege te weinig blootstelling aan zonlicht en buitenlucht. De ernstige gevolgen van Covid19 in deze kwetsbare categorie van de bevolking (percentage ziekenhuisopnames en sterfgevallen) worden hierdoor nog begrijpelijker.

Voor de juiste hoeveelheid vitamine D supplement kunt u de zorgwijzer raadplegen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *