Stille week en Pasen met Händel’s Messiah

Musick Hall in Dublin

De mooiste muziekuitvoering van het leven van Christus is waarschijnlijk de Messiah van Händel. Het is een prachtige combinatie van prachtige Bijbelteksten en muziek die de betekenis ervan versterkt en geen doel is op zichzelf. Even stil worden en luisteren in een tijd van isolatie en virussen.

De Messiah werd voor het eerste uitgevoerd in Dublin (Ierland) in 1742, met Pasen. De plaatselijke muziekhal vroeg de dames om geen hoepelrokken te dragen, waardoor er een record publiek van 700 mensen in de zaal kon.

Susannah Cibber, contralto, de best betaalde en beroemdste actrice uit het Engeland van de 18de eeuw.

Het werd een afwisseling van soloisten en koorzang. Ongeveer halverwege zong Susannah Cibber het treffende: “He was despised and rejected of men, a man of sorrows and acquainted with grief.” (Jesaja 53) Volgens de overlevering was dominee Patrick Delany toen zo onder de indruk dat hij zichzelf niet kon helpen, opstond en uitriep: “Woman, for this be all thy sins forgiven thee!”

Dat lijkt humoristisch voor iemand uit de 21ste eeuw, maar het kwam niet uit de lucht vallen. Cibber had een ongelukkig huwelijk. Haar man maakte schulden en misbruikte haar in allerlei opzichten. Uiteindelijk ging ze een relatie met een rijke huurder aan en vluchtte weg voor haar man. De spontane uitroep van de dominee kwam dus niet uit de lucht vallen.

In december 2019 heeft ABC classic een prachtige opname gemaakt met de plaatselijke symfonie orkesten in de concertgebouw van Sydney. Door te klikken op deze link kunt u er gratis en veilig naar luisteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *